Zonnepanelen kopen? Met deze dingen moet je rekening houden

Duurzaamheid is steeds belangrijker, zo ook voor particulieren. Wil je graag je steentje bijdragen en laat je zonnepanelen plaatsen? Voordat je zonnepanelen laat plaatsen, let dan op de volgende zaken.

Verschillende soorten

Denk vooraf bij het laten plaatsen van zonnepanelen aan de prijs, hoeveelheid en soort. Zo heb je poly en mono zonnepanelen. Een poly donkerblauw zonnepaneel bevat een aluminium rand en de mono zwarte zonnepanelen hebben dit niet. Het technische verschil tussen deze twee is dat de zwarte panelen mono cellen bevatten en het donkerblauwe paneel poly cellen. Ook bestaan er CIS (dunne film) panelen, maar deze hebben een groot dakoppervlakte nodig en leveren daarentegen vaak meer rendement.

Capaciteit

Het vermogen of capaciteit van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Zo geeft een zonnepaneel van 260 Wp meer rendement dan een zonnepaneel van 220 Wp. Daar staat wel weer tegenover dat een lagere Wattpiek zonnepaneel goedkoper is. Bij kleinere oppervlaktes wordt vaak gekozen voor een zonnepaneel met een hogere Wattpiek.

Toch verschilt het per merk heel erg hoeveel Wattpiek een zonnepaneel oplevert. Zo kan merk A wel zeggen dat het 280 Wp oplevert, maar geeft merk B hetzelfde vermogen voor 250 Wp. Daarom is het heel goed om dit goed te vergelijken voordat je zonnepanelen laat plaatsen.

Efficiënt

We willen natuurlijk allemaal het maximaal uit onze geplaatste panelen halen. Daarom kun je het beste kiezen voor een zonnepaneel met een hoge efficiency van 17%. Een hoog efficiency percentage zorgt voor een groter rendement en verschilt per zonnepaneel en per merk.

Kijk kritisch naar de kosten

Als je zonnepanelen wilt laten plaatsen, vergelijk dan goed de prijzen van allerlei soorten zonnepanelen en beslis wat het beste bij je past. Belangrijk is om niet naar de prijs per zonnepaneel te kijken, maar naar de prijs per Wattpiek.

Zo heb je bijvoorbeeld een zonnepaneel A van 300Wp dat €225 kost en een zonnepaneel B kost €215 voor 280Wp. Zonnepaneel A kost (prijs paneel : Wp = prijs per Wp) €0,75 en B kost €0,77.