Een energiescan: wat houdt dat precies in?

Wat is dat nou eigenlijk, zo’n energiescan? In de basis zijn er drie soorten scans namelijk een quickscan, een warmtescan en een energiescan. We gaan ze alle drie even kort toelichten in deze blog.

Quickscan, warmtescan en energiescan

Quickscan

Dit zijn (vaak) websites waar je een energiescan kunt doen van jouw woning door online een vragenlijst in te vullen. Deze zijn handig voor een eerste globale inkijk in jouw situatie, maar zijn uiteraard niet zo grondig als andere soorten scans.

Warmtescan

Ook wel een infraroodscan genoemd, is het gebruik van een speciale camera die kan tonen waar in huis je warmte verliest (warmtelekken). Een aantal Energieambassadeurs in Leiderdorp voert gratis warmtescans uit. Dit zijn vrijwilligers die hier wel een training voor hebben gevolgd, maar zijn verder geen experts. Voor (technisch) advies naar aanleiding van de betreffende foto’s kan het Duurzaam Bouwloket gratis meekijken. Deze scan is niet zo grondig als een energiescan.

Energiescan

Er worden op de markt verschillende uitgebreide energiescans (maatwerkadviezen) aangeboden waarbij het precieze aanbod onderling wat kan verschillen. Maar over het algemeen komt er een onafhankelijke adviseur bij jou thuis die in 1 – 1,5 uur de mogelijkheden voor jouw woning in beeld brengt. Soms brengt de deskundige gelijk enkele eenvoudige energiebesparende maatregelen aan, zoals een waterbesparende douchekop of ledverlichting. Na de scan ontvang je een verslag met onder andere:

  1. tips hoe jij je energierekening omlaag kunt brengen;
  2. Een beschrijving van kleine maatregelen die eventueel ter plekke zijn uitgevoerd;
  3. Advies over belangrijke aanpassingen die je kunt laten uitvoeren;
  4. Informatie over mogelijkheden voor subsidies en premies, en
  5. Inzicht in de terugverdientijd van je investeringen.

De uitvoering van een energiescan kost vaak gemiddeld 200 euro. Dit lijkt een fors bedrag, maar via de energiebesparende maatregelen die je na de scan kunt nemen, verdien je dit bedrag snel terug. Een win-winsituatie dus: je bespaart direct geld op de rekening en draagt bij aan een schoner en gezonder Leiderdorp. Want des te lager je energieverbruik, des te lager is ook de CO₂-uitstoot.