De grootste voordelen van een energielabel

Wanneer je wil weten hoe comfortabel je woont kun je de gegevens van jouw woning in een computermodel invoeren. Je huis krijgt een energielabel. Het energielabel geeft weer hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Hoe groener het label, hoe zuiniger jouw woning is. Dit wordt weergegeven van A tot G. Waar G rood is en A ++++ groen. Vanzelfsprekend geldt natuurlijk dat A++++ zuinig is en G niet zuinig is.

Goed voor je portemonnee

Wanneer je een energielabel hebt geeft het de mogelijkheid om op verschillende manieren je woning te financieren. Je kan bijvoorbeeld een zogenoemde energiebespaarlening krijgen, extra hypotheekruimte of subsidiemogelijkheden. Sommige gemeenten financieren bijvoorbeeld zonnepanelen. Daarnaast is er een mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten. Omdat je huis een hoger energielabel heeft verkregen wordt er vaak een lager rentetarief gegeven.

Heeft jouw huis isolatie, een warmtepomp en zonneboilers dan zal je snel zien dat de waarde van jouw huis stijgt. In het taxatierapport wordt het energielabel meegenomen. Ook zie je altijd terug op Funda, bij makelaars of verhuurders welk energielabel een huis heeft. Wil je jouw woning verkopen dan is een energielabel verplicht. Afhankelijk van het bouwjaar van jouw woning geldt een telling. De adviseur kan hier meer over vertellen.

Daarnaast kun je kosten besparen door minder te douchen, je verwarming een graadje lager te zetten en goed te kijken naar je elektrische apparaten. Soms is apparatuur verouderd waardoor het meer verbruikt. Het is dan rendabeler om een nieuw apparaat aan te schaffen.

Verbeter jouw woning

In het rapport staan de plussen voor de goede punten in jouw woning. De minnen staan voor verbeterpunten. Hierdoor kun je gemakkelijk zien wat er verbeterd kan worden. Tegenwoordig kun je zelfs in gesprek gaan met verhuurders om jouw woning te verbeteren. Vaak wordt dit dan doorberekend in de huurprijs. Is het jouw woning, dan kun je online inzicht krijgen wat de kosten zijn of een afspraak maken met de adviseur door een offerte aan te vragen op de website EnergielabelOffertes.nl. Vervolgens kan er een inspectie op locatie ingepland worden. Op basis van de bevindingen bij deze opname van de woning wordt een geldig energieprestatie-rapport opgesteld.