Bespaar op de kosten van je energierekening met zonnepanelen

Hoeveel kan je nu echt jaarlijks besparen met zonnepanelen? Of beter gezegd: wat is de mate van energie die je er jaarlijks mee opwekt? Dit hangt af van een aantal factoren, zoals de hoeveelheid zonnepanelen die je koopt. Daarnaast spelen jouw energieverbruik en de ligging en de hoek van het dak een rol. Maak daarnaast een inschatting van de zonnepanelen kosten. Je kan de hoogste besparing uit je zonnepanelen halen als je ze optimaal afstemt op je verbruik. Weet je hoeveel je verbruikt? Dan weet je ook wat je moet opwekken. Zo kan een gemiddeld huishouden €1.440,- tot €2.400,- per jaar besparen.

Een goede berekening maken

Het is belangrijk om te berekenen hoeveel je kan besparen met zonnepanelen. Zonduurzaam.nl kan hierbij helpen. Je kan flink besparen op de energiekosten. Energie die je normaal van de leverancier had afgenomen, kan je nu zelf opwekken. Dit betekent dat je de energierekening kan verlagen. Ook zorg je voor een meer duurzame wereld.

Wel opwekken maar niet gebruiken

Wek je veel meer stroom op dan je zelf verbruikt? Dan kan je dat terugleveren aan de leverancier. Die verrekent dit met jouw verbruik. Zo kan je de energierekening verlagen. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Dit betekent dat je de opgewekte energie voor hetzelfde tarief mag verrekenen. Na 2023 zal deze regeling stap voor stap worden afgebouwd en mag je een steeds kleiner percentage salderen. De overige energie die je teruglevert wordt ook vergoed. Zo haal je dus het meeste uit jouw zonnepanelen op het moment dat je er maximaal zonne-energie mee opwekt om zelf te gebruiken.

De voordelen van zonnepanelen

Het gaat natuurlijk niet alleen maar om het besparen op de energiekosten. Het is ook belangrijk om de andere voordelen te kennen. Er is namelijk veel meer uit de zonnepanelen te halen. Zo draag je bijvoorbeeld ook bij aan de verduurzaming van de wereld. Het is een risicovrij rendement op spaargeld. De woning krijgt een beter energielabel. Ook kan je de woningwaarde ermee verhogen. Zonnepanelen gaan lang mee en vragen weinig onderhoud. De investering kan met verschillende subsidies worden gedaan.