Alles over groene energie

Groene energie is opgewekt met schone en onuitputtelijke bronnen. Grijze energie is de (vuile) energie dat wordt opgewekt met aardolie, aardgas of steenkool. Er ontstaat schadelijke kooldioxide bij de opwekking van grijze energie en dat komt in de lucht. Ook zijn de gas en oliebronnen op een gegeven moment op.

Milieuvriendelijke energieopwekking

Groene energie wordt in de volksmond ook wel eens duurzame energie genoemd. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn de windmolens voor windenergie en zonnepanelen voor zonne-energie. Er zijn nog veel meer voorbeelden van hoe groene energie opgewekt die veel minder bekend zijn. Dit zijn de verbranding van biomassa en waterkracht centrales.

Groene energie kan worden gebruikt voor de productie van elektriciteit, maar ook bij het verbranden van biomassa komt (groen) gas vrij om bijvoorbeeld kassen op temperatuur te brengen (groene warmte). De term duurzame energie is dus meer dan alleen stroom.

Groene stroom

Stroom wordt opgewekt door windmolens, zonnepanelen, waterkracht en verbranding van biomassa. Een energiebedrijf zet deze elektrische samen met de ‘neutrale’ stroom op het elektriciteitsnet naar de consument. Je zult dus nooit merken aan de elektriciteit hoe deze is opgewekt en is daarmee is de groene stroom hetzelfde als grijze stroom.

Beide soorten stroom komen dus ook uit dezelfde stopcontact en door één en dezelfde stroomnet, ongeacht hoe het opgewekt is.

Energiebedrijven

Mocht je echt geïnteresseerd zijn in het afnemen van écht groene energie? Dan maakt het wel uit bij welke energieleverancier je bent aangesloten. Bij de sommige leveranciers wordt de stroom groener geproduceerd, koopt het groener in of doet meer investeringen in duurzame bronnen. Er bestaan vergelijkingssites om zo goed mogelijk te kunnen vergelijken welke leverancier het beste voor jou is.

Verschillen in prijs?

Een duurzame manier van energie opwekken kost meer geld dan dat kolencentrales kosten. Toch is het zo dat je tegenwoordig bij sommige leveranciers nog goedkoper uit bent met groene stroom dan met grijze stroom.